Być może mniej urokliwe niż białe, ale za to nadzwyczaj delikatne i pyszne. Pod serową pierzynką, doprawione odrobiną szynki – smakowało bardzo 🙂
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
20 dkg żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka plasterków mocno wędzonej szynki
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser, wymieszać. Szynkę pokroić w wąskie paseczki. Szparagi starannie opłukać, odłamać twarde końcówki, gotować ok.10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ostrożnie wyjąć z garnka i ułożyć w foremce do zapiekania. Na szparagi wyłożyć sos, posypać paseczkami szynki. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.
Smacznego!