Pogoda nie rozpieszcza, temperatura nie dopisuje, więc najlepiej się rozgrzać ciepłym posiłkiem. Gorąca tarta z kurkami – taki trochę przedsmak jesieni 😉 Jedzmy póki jeszcze są!
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
200g kurek
2 małe cebulki
świeży tymianek i rozmaryn
garść świeżo startego parmezanu
100g koziego sera
2 jajka
3/4 szklanki śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki.
Gałązkę ziół zostawić do dekoracji. Kurki posolić przesmażyć z cebulką i ziolami na maśle, dodać dużo pieprzu. Wyłożyć na tartę razem z rozkruszonym kozim serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić, zalać kurki i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 40 minut. Kiedy masa się zetnie, posypać parmezanem i odczekać jeszcze pięc minut.
Podawać gorącą, ozdobioną ziołami.
Smacznego!