Ulubione kruche ciasto z budyniem, sezonowe owoce i … kruszonka 😉 Smakuje pysznie, polecam!
Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 budynie waniliowe
1 l mleka
1/2 kg wydrylowanych i pokrojonych śliwek
Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – wszystko razem zagnieść
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24×28 cm). Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć równo na podpieczone ciasto. Na budyń poukładać śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około pół godziny.
Smacznego!