Muffinki z wiśniami i kruszonką

Wciąż jakoś bezczasowo i wciąż w biegu. Na to najlepsze są muffinki! Suche mieszamy z mokrym, chwila w piekarniku i już można wcinać. Do tego jeszcze dokładamy do nich trochę lata zamkniętego w słoiku i są wyśmienite 🙂

Muffinki z wiśniami i kruszonką

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka wiśni z kompotu.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Muffinki z wiśniami i kruszonką

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać wiśnie. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki z wiśniami i kruszonką

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *