Karaibska zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Moja pierwsza zupa z dyni zachwyciła mnie swoim łagodnym, aksamitnym smakiem. Postanowiłam sprawdzić czy równie dobrze będzie mi smakowała w nieco ostrzejszej, pikantnej wersji. Sięgnęłam do pomysłu Kuby, lekko go zmodyfikowałam i … bardzo smakowało! Polecam!

Zupka z dyni

Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
800 g (w przepisie było 600) dyni
2 średnie ziemniaki (ja nie dałam)
750 ml wywaru z warzyw (w przepisie był bulion)
1 łyżeczka curry
1 łyżka natki pietruszki

250 ml mleka kokosowego
1 średni por
1 papryczka chili

Sposób wykonania:

Na maśle szklimy posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Po chwili dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażamy około minutę, a następnie zalewamy wywarem warzywnym.
Doprawiamy curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut.
Gdy warzywa ją już ugotowane, dodajemy połowę natki pietruszki i miksujemy blenderem.
Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku – ja dodałam cieniutkie krążki papryczki chili, której usunęłam nasionka. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy z krążkami pora przesmażonymi na maśle.

Smacznego!

 

Zupka z dyni

Przepis jest moją propozycją w akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *