Dyniowe oponki

Kolejna propozycja do festiwalu dyni a zarazem świetna okazja na przetestowanie nowych foremek. Aromatyczne lekko wilgotne i oczywiście z bardzo delikatną nutką dyniowości 🙂

Oponki dyniowe

Składniki:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej dyni

Sposób wykonania:
W wszystkie „sypkie” składniki  wymieszać. W osobnym naczyniu starannie wymieszać składniki „mokre”, następnie jedne i drugie połączyć. Na koniec dodać startą dynię i delikatnie mieszać.
Ciasto rozłożyć do foremek i piec 20-25 minut w temperaturze około 180 oC

Smacznego!

oponki dyniowe

Przepis jest moją propozycją w akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *