Lekka modyfikacja tego przepisu. Dodatek ziół i ziaren (poprzednio ich nie dodałam) nadaje bułeczkom całkiem nowego smaku. Przepis niezawodny na leniwe śniadanie 🙂
Składniki na 8 sztuk
20 g świeżych drożdży
100ml letniej wody
100ml letniego mleka
łyżeczka soli
0,5 mąki
jajko do posmarowania
słonecznik, ziarna lnu, płatki do posypania
kilka łyżek otrąb,
kilka łyżek płatków owsianych,
dwie łyżki ziół (prowansalskich i oregano)
Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem, dodać wodę i sól. Powoli wsypywać mąkę. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Na każdej bułeczce nożem zrobić nacięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać ulubionymi ziarenkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!