Mazurek drożdżowy z makiem

Nie dosyć, ze zanim zrobiłam swojemu ulubionemu w tym roku mazurkowi zdjęcie, zdążyłam go już rozkroić, to jeszcze na czas nie znalazł się na blogu. Trudno, już po świętach więc,  polecić go zatem mogę jako przepyszny makowiec 😉 Przepis znalazłam na stronie  studiokuchnia.pl i cytuję go za autorką. 

Składniki:
Ciasto
200 g mąki
20 g świeżych drożdży, w temperaturze pokojowej
1 kopiasta łyżka cukru
100 ml mleka, w temperaturze pokojowej
40 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
 
Masa makowa
150 ml mleka
3 kopiaste łyżki cukru
170 g mielonego maku
1 kopiasta łyżka waniliowego budyniu w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatki
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki płatków z migdałów

Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko. Zostawić na 15 minut. Następnie wymieszać z mąką i dodać masło, cukier waniliowy i sól. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do szklanej miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłym miejscu.
W między czasie zrobić masę. W garnuszku podgrzać mleko z makiem, cukrem, budyniem w proszku i cynamonem. Cały czas mieszając, zagotować,  następnie zdjąć z palnika i wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 175 st. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta podzielić na dwie części. Każdą część jeszcze na trzy, zrobić cienkie wałki i upleść 2 warkocze. Ułożyć wokół rozwałkowanego ciasta. Posypać żurawiną, wysmarować masą makową oraz posypać płatkami z migdałów. Wsunąć do piekarnika na 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *