Pierniczki owsiane

Kolejne ciasteczka, również nietypowe. To pierniczki owsiane.  Wyjątkowo kruchutkie, mocno skąpane w czekoladzie, najsmaczniejsze chyba są te, które ozdobiłam białą. Przepis znalazłam na blogu  i tak jak pisze autorka „ich po prostu trzeba spróbować” 🙂

Składniki:
275 g zmielonych płatków owsianych (użyłam gotowej mąki owsianej)
100 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej 
50 g glukozy w proszku (u mnie cukier)
50 g przyprawy do piernika
10 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
175 g miodu
115 g miękkiego masła
5 łyżek mleka

Polewa biała:
80 g białej czekolady (połowę ozdobiłam również ciemną)
30 g słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać masło, miód i mleko. Wyrobić i wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na  160 stopni.
Wałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać pierniczki i wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut, studzić na kratce.  Dekorować czekoladą. Ja ozdobiłam swoje siekanymi migdałami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *