Ciasto ucierane z jabłkami bez jajek, masła i mąki pszennej

Od jakiegoś czasu, z blogów krzyczą ogromne ilości przepisów na ciasta bez glutenu, jajek, masła czy margaryny. Najlepszym momentem na przetestowanie takiego ciasta, jest ten, kiedy zapasy się kończą a nie chce się wyjść do sklepu 😉 Dzisiaj zatem ciasto bez jajek, bez masła, bez mąki pszennej z kruszonką kukurydzianą na oleju 😉 Skusicie się? Eksperyment uznaję za udany, upiekłam rano, a w blaszce już prawie nic nie ma.

ucierane bezlutenowe

Składniki:
1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki otrąb owsianych
1szklanka cukru
5 łyżek kakao
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
kilka łyżek dżemu porzeczkowego
2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka

Kruszonka:
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 mąki owsianej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju

ucierane bezlutenowe

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami (olej dodawać stopniowo tyle ile przyjmie kruszonka). Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych naczyniach, połączyć. Ciasto wyłożyć do formy (33 x 20 cm). Jabłka wymieszać z dżemem i rozłożyć na warstwie ciasta. Na koniec posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *