Majówkowe ciasto

Majówka w biało-czerwonych barwach i pysznych smakach 🙂  Polecam szybkie, dobre i orzeźwiające ciasto. Jeśli nawet truskawki jeszcze nie te i nie takie jak lubimy to naprawdę warto!

majówkowe ciasto

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 6 łyżek cukru
 3 łyżki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
 szczypta soli

Masa:
1l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
5 Śmietanfixów
Dodatkowo
1 kg truskawek

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24×28 cm). Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
Śmietanę ubijać na sztywno z dodatkiem cukru i zagęstnika. Połowę truskawek pokroić na małe kawałki. Do 2/3 masy delikatnie wmieszać łyżką pokrojone truskawki. Resztę odłożyć.
Masę z truskawkami wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim. Pozostałą śmietaną posmarować całe ciasto, łącznie z bokami. Na górze ułożyć resztę truskawek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *