Majówka w biało-czerwonych barwach i pysznych smakach 🙂 Polecam szybkie, dobre i orzeźwiające ciasto. Jeśli nawet truskawki jeszcze nie te i nie takie jak lubimy to naprawdę warto!
Składniki na biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
1l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
5 Śmietanfixów
Dodatkowo
1 kg truskawek
Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24×28 cm). Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
Śmietanę ubijać na sztywno z dodatkiem cukru i zagęstnika. Połowę truskawek pokroić na małe kawałki. Do 2/3 masy delikatnie wmieszać łyżką pokrojone truskawki. Resztę odłożyć.
Masę z truskawkami wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim. Pozostałą śmietaną posmarować całe ciasto, łącznie z bokami. Na górze ułożyć resztę truskawek.
Smacznego!