Leśne owoce są zawsze pysznym i pięknym dodatkiem do ciast. W lekkim i puszystym cieście maślankowym są znakomite. Pachnie i wygląda wspaniale. Polecam!
Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
1 szklanka malin
1 szklanka czarnych jagód
Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru
Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, maślankę i dalej ucierać. Dosypywać stopniowo obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki (24×28) wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec około 45 minut w temperaturze 190oC.
Smacznego!