Babka cytrynowa

Dziś wyjątkowo nie piernikowo i nie ciasteczkowo 😉 Miałam w tym roku nie szaleć, tymczasem w pojemnikach na szafach czekają ekspresowe pierniczki, alpejskie, lebkuchen, pierniczki bakaliowe, pierniczki z ziemniakami i fińśkie pierniczki. W spiżarce kruszeje przełożony powidłami piernik staropolski (niedługo pojawi się na blogu) a ja chwilowo nie mogę patrzeć na pierniki. No to co? Może dla odmiany babka cytrynowa? 🙂

 

Babka cytrynowa

Składniki:
1 kostka miękkiego masła
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wyłożyć ciasto do dużej keksówki. Piec około 1 godz. w temperaturze 170oC. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *