Kandyzowana skórka pomarańczowa

Świąteczne wypieki nie obejdą się przecież bez skórki pomarańczowej. Wiadomo, że domowa o wiele lepsza niż sklepowa, dlatego zachęcam żeby zrobić sobie póki jeszcze jest na to czas 😉

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:
2 pomarańcze
1 szklanka wody
1 szklanka cukru

Sposób wykonania:
Pomarańcze umyć – najlepiej wyszorować szczoteczką. Obrać ze skórki (wykrawając białą część, żeby nie była gorzka). Zalać wodą i odstawić na jeden dzień – zmieniając kilka razy wodę. Po wyjęciu, pokroić w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni zagotować wodę z cukrem, wrzucić skórki i gotować aż syrop odparuje. Odparowane przesuszyć rozłożone na desce i używać albo zapakować do słoiczka 😉

Smacznego!

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *