Polewa do pierniczków

Dziś krótko, bo padam już z nóg a już późno (tak późno – że można by powiedzieć, że wcześnie). Armia pierników doczekała się lukrowania, czekoladowania, obsypywania dobrociami. Udało mi się dziś zrobić najlepszą jak do tej pory polewę do pierników, którą chcę polecić tym z Was, którzy jeszcze nie ozdobili swoich korzennych pyszności.

Polewa do pierniczków

Składniki:
300 g kuwertury czekoladowej (z Lidla)
1kg cukru pudru
2,5 łyżki kakao
1 łyżka golden syrupu
1/3 szklanki wody
pół kubeczka słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:
Wodę zagotować, dodać golden syrup. Cukier puder wymieszać z kakao, wlać do niego wodę z golden syrupem, mieszać mikserem dolewając śmietankę oraz kuwerturę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasteczka lub pierniczki zanurzać w polewie i układać na kratce, aby zastygły.


Smacznego!

Polewa do pierniczków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *