Bułeczki na jogurcie

Pyszne, bardzo delikatne i bardzo szybkie bułeczki z niezawodnego przepisu Dorotki. Z braku sezamu posypałam bułeczki makiem. Wspaniałe na śniadanie 🙂 Składniki na 12 dużych bułeczek:

Bułeczki na jogurcie

Składniki:
500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 – 25 minut (ja też piekłam krócej). Studzić na kratce.

Smacznego!

Bułeczki na jogurcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *