Skoro razowa mąka jest zdrowsza i zmniejsza wyrzuty sumienia po łakomstwie – dosypałam. Wyszło całkiem fajnie, może następnym razem spróbuję z samej razowej 🙂 Dodatek gruszek i cynamonu tak podkręcił smak, że łakomstwu i tak stało się zadość 🙂 Polecam!
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki maki tortowej
1 szklanka mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 duże gruszki pokrojone w kostkę
1 tabliczka czekolady
Sposób wykonania:
W ciepłym mleku rozpuścić masło, odstawić by przestygło. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać mleko z masłem, ubite żółta – mieszać mikserem. Dodać po trochu pianę z białek i mieszać łyżką. Masa powinna mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone gruszki. Wyłożyć ciasto do formy (24×28 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oc i od razu ustawić temperaturę na 180oC – około 40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego!