Korzenne tiramisu na pierniczkach

Są przepisy które gdzieś grzecznie czekają w kolejce na realizację i są takie, które wpadają do głowy z prędkością światła i muszą być zrealizowane natychmiast. Połączenie  tiramisu i szybkich pierniczków – Korzenne tiramisu na pierniczkach. Wymyśliłam, zrobiłam, zjadłam i jeszcze nie przestałam się z niego cieszyć 🙂 Musicie tego spróbować i myślę, że święta będą do tego świetną okazją!

Składniki piernik:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki pozostałe:
2 opakowania serka mascarpone (500g)
2 śmietanki kremówki do ubijania
1 szklanka mocnego espresso
100g cukru pudru
100ml rumu
50g kakao
20g cynamonu
100ml korzennego syropu imbirowego
odrobina skórki pomarańczowej zdartej zesterem

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na piernik wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Garść ciasta wywałkować i wyciąć kilka pierniczków. Resztę rozwałkować  na duży placek podsypując je mąką (tyle, by się nie kleiło). Ułożyć placek na blaszce. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu połamać i zmiksować na okruchy w malakserze.

Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z serkiem.  W foremce (użyłam kwadratowej z odpinanym bokiem w rozm. (25×25 cm)  wysypać warstwę pierników. Kawę zmieszać z alkoholem i syropem polewać łyżeczką okruchy. Na mokre okruchy wysypać cienką warstwę kakao. Wyłożyć część kremu, na to znów pierniki i tak przekładać warstwy aż braknie miejsca w naczyniu. Ostatnią warstwę wyrównać, oprószyć delikatnie cynamonem, oraz kakao, ozdobić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *