Zimno, głodno, chorzutko i nic się nie chce. No chyba, że coś zjeść 🙂 Wtedy najlepiej spisuje się makaron z „czymś” – np. z dynią i serem. Szybko i smacznie 🙂 Polecam!
Składniki:
30 dkg makaronu „ryżowego”
szklanka dyni – obranej i pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki startego oscypka
kostka serka topionego Ementaler
łyżka masła
połowa papryczki chili
pieprz
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Dynię przesmażyć na maśle dodając cieniutko pokrojona papryczkę chili i krótko poddusić. Śmietanę zagotować, dodać starty ser, serek topiony, mieszać do rozpuszczenia sera uważając by się sos nie przypalił. Doprawić pieprzem, sól raczej niepotrzebna – oscypek jest bardzo słony. Do makaronu przełożyć dynię z papryczką i sos serowy. Starannie wymieszać.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do Festiwalu Dyni 2011 który jak co roku zorganizowała Bea🙂