Fantastyczne kluseczki, odmiana poczciwych kopytek z dodatkiem dyni. Sprawdziła się dobra rada, że najlepiej nadaje się dynia odmiany Hokkaido bo jest dosyć sucha. Dodatkową zaletą jest wyjątkowo intensywny kolor dzięki któremu kluseczki są bardzo urodziwe. Pyszne z masłem, polecam!
Składniki
70 dkg ziemniaków
30 dkg dyni
20 dkg mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki ugotować i po odcedzeniu przegnieść w prasce. Dynię pokroić w kostkę i poddusić z kilkoma łyżkami wody, odparować, wystudzić i zmiksować. Do ziemniaków dodać dynię, obie mąki, żółtko i zagniatać ręką – ciasto powinno mieć jednolity kolor. Gdyby się zbyt kleiło (nie zawsze są odpowiednie ziemniaki) dodać trochę mąki ziemniaczanej, ale ostrożnie by gnocchi nie były zbyt twarde. Z ciasta formować wałeczki, kroić na desce ukośnie jak kopytka i spłaszczać widelcem . Deskę i nóż należy posypywać mąką wtedy kluski się nie kleją. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia klusek. Podawać z masłem lub ulubionym sosem.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do Festiwalu Dyni 2011 który jak co roku zorganizowała Bea🙂