Kruchy placek z gruszkami

Piękne, aromatyczne gruszki w połączeniu z nektaryną i orzechowa posypka ułożone na rumianym kruchym cieście smakują wybornie. Kratka z nierównych wałeczków nadaje całości nieco rustykalnego wyglądu. Ładne i smaczne 😉 Polecam!

Kruchy placek z gruszkami

Składniki:
60 dkg mąki
20dkg cukru
kostka masła
2 jajka
2 żółtka
aromat waniliowy
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

nadzienie:
ok. 70 dkg gruszek
jedna duża nektaryna
3 łyżki żółtego dżemu
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów
3łyzki prażonych otrąb
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. 1/4 cześć ciasta pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć do blachy (24×28 cm).Ciasto posmarować cieniutko dżemem i posypać połowa mieszanki z orzechów i otrąb. Gruszki pokroić w cienkie plastry i ułożyć na całym cieście. Nektarynę pokroić w drobna kostkę i rozłożyć na gruszkach, owoce posypać reszta mieszanki z orzechów, cynamonem i brązowym cukrem. Z pozostałego ciasta zrobić cienkie wałeczki i ułożyć z nich ukośnie kratkę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kruchy placek z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *