Drożdżowe ciasto wymaga nieco pracy, ale nagroda warta zachodu 😉 Puchate, pachnące, z kruszonką. Jednakowo pyszne na ciepło jak i po wystudzeniu. Polecam!
Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru
2 duże nektaryny
0,5 kg śliwek
Sposób wykonania:
Z owoców usunąć pestki – śliwki pokroić na połówki, nektaryny w nieduże cząstki i odstawić.
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sol, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, rozwałkować i umieścić w blaszce (24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć owoce i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę placka. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!