Tartaletki z rabarbarem i truskawką

Kolejna rabarbarowa propozycja. Tartaletki z rabarbarem, truskawką i zapieczoną pianą. Śliczne maleństwa, takie na 4 kęsy. Są uroczym dodatkiem do popołudniowej kawy. Bardzo, bardzo polecam 🙂    

Tartaletki z rabarbarem i truskawką

Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg rabarbaru
ok. 20 dkg truskawek
łyżka cukru

Pianka:
1 białko
5 łyżek golden syrupu

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie i wstawić na pół godziny do lodówki. Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć z 1 łyżką cukru. 
Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Na upieczone tartaletki nakładać po 3 łyżki rabarbaru i po jednej truskawce. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu golden syrup i  jeszcze chwilę ubijać. Na owoce delikatnie nakładać po dwie łyżki pianki. Rumienić za pomocą palnika kuchennego lub wstawić na 10 minut do piekarnika  – 180oC.

Smacznego!

Tartaletki z rabarbarem i truskawką

Przepis jest moją propozycją do akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *