Żeby nie było cały czas tak rabarbarowo, a żeby jednak nie wypaść z cyklu potraw sezonowych, tym razem szparagi. Bez żadnych udziwnień i wymyślnych przepisów. Pomyślałam, że warto zacząć od klasyki. Zapraszam więc na szparagi w szynce parmeńskiej 🙂
Składniki:
2 pęczki szparagów
8 plastrów szynki parmeńskiej
Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Odłamać łykowate końcówki (gdy lekko je nagniemy powinny same pęknąć w odpowiednim miejscu). Obrać z zewnętrznych włókien, obwiązać lekko nitką i obgotować.
Naczynie nasmarować oliwą. Brać po kilka szparagów i zawijać w szynkę, układać w naczyniu. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do akcji: