Szparagi w szynce parmeńskiej

Żeby nie było cały czas tak rabarbarowo, a żeby jednak nie wypaść z cyklu potraw sezonowych, tym razem szparagi. Bez żadnych udziwnień i wymyślnych przepisów. Pomyślałam, że warto zacząć od klasyki. Zapraszam więc na szparagi w szynce parmeńskiej  🙂

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:
2 pęczki szparagów
8 plastrów szynki parmeńskiej

Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Odłamać łykowate końcówki (gdy lekko je nagniemy powinny same pęknąć w odpowiednim miejscu). Obrać z zewnętrznych włókien, obwiązać lekko nitką i obgotować.

Naczynie nasmarować oliwą. Brać po kilka szparagów i zawijać w szynkę, układać w naczyniu. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji:

”Baner

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *