Gruszki Pięknej Heleny

Legendy głoszą, że ten deser został wymyślony i podany po raz pierwszy z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha „Le Bella Helena” w roku 1864. Mnie jednak zamiast tych opowieści przekonuje prostota a zarazem wyjątkowy smak tego deseru. Polecam na jesienne wieczory.

Gruszki Heleny

Składniki:
5 gruszek
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
100g gorzkiej czekolady
1/2 kubeczka śmietanki kremówki
kieliszek spirytusu
1/2 litra wody
5 gałek lodów waniliowych

Sposób wykonania:
Gruszki umyć i obrać, pozostawiając ogonki. Od spodu wydrążyć gniazda. Wodę zagotować z cukrem, dodać aromat waniliowy. W powstałym syropie gotować gruszki ok.8-10 minut. Gruszki wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kremówkę i spirytus.

Ostudzone gruszki układać na talerzykach dokładając po gałce lodów. Oblewać sosem czekoladowym. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Gruszki Heleny

Przepis bierze udział w akcji:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *