Bułeczki francuskie

Dzień Dobry, cześć i czołem 🙂 Czas na niedzielne śniadanko, czyli na pyszne bułeczki francuskie z blogu Evenki, którą cytuję poniżej. Mnie osobiście te bułeczki bardzo przypominają w smaku bułkę poznańską ze sklepowych półek, oczywiście o niebo od niej lepszą!

Bułeczki francuskie

Składniki:
– 4 szklanki mąki chlebowej
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka cukru
– 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżka drożdży suszonych
– 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, zostawić na 10 minut. Gdy drożdże zaczną bąbelkować, dodać olej, sól, 2 szklanki. mąki i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę (po 1/2 szklanki), dobrze wymieszać, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, podrzucić kilka razy, żeby ciasto z każdej strony pokryło się warstewką oleju, przykryć folią i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć z powrotem na stolnicę, podzielić na 16 równych części i uformować z nich kulki. Układać na lekko natłuszczonej blasze, przykryć wilgotną ściereczką (lub lekko naoliwioną folią) i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200o C. Piec 18-20 minut, na złoty brąz.

Smacznego!

 

 

Bułeczki francuskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *