Przepis bardzo podobny do tarty jagodowej, rózni się tylko sposobem przyrządzenia.
Składniki:
Kruche ciasto
125g masła
1 i 1/4 szklanki mąki (oraz trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 – 4 łyżek wody (w zależności od tego jakie wyjdzie ciasto)
Nadzienie
3 szklanki jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Kruszonka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
oraz
1 jajko – do posmarowania ciasta
Sposób wykonania:
Masło pokroić w drobne kawałki i włożyć na 15 minut do lodówki. Mąkę, cukier i sól wymieszać w malakserze ze schłodzonym masłem. Po wymieszaniu składniki przełożyć na stolnicę i zagniatać dodając wodę. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, odczekać 5 do 10 minut aż ciasto nabierze temperatury pokojowej. Podzielić je na 2 części (1/3 i 2/3 całości). Większą część cześć rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowane masłem kokilki. Brzegi wywijać na zewnątrz i ozdabiać widelcem. Dokładnie docisnąć, by ciasto dobrze przylegało do dna.
W miseczce delikatnie wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną cukrem i sokiem z cytryny, a następnie umieścić je w kokilkach.
Z pozostałej części ciasta wycinać kwiatki lub inne wzorki do udekorowania jagód. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem. Z cukru mąki i masła przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piec w piekarniku, do zarumienienia ciasta, ok 20 minut w temperaturze 220oC.
Podawać w kokilkach, lub delikatnie wyjmować i podawać na talerzykach.
Smacznego!