Sernik Tiramisu

Na specjalną okazję postanowiłam upiec sernik tiramisu. Przepis podpatrzyłam u Dorotus i minimalnie go poprzekręcałam „po swojemu”. Jest ciekawą odmianą dla klasycznego sernika.

Sernik tiramisu

Spód:
Opakowanie kwadratowych herbatników

Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (użyłam budyniu waniliowego)
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 łyżeczka granulek kawy instant (użyłam kilka łyżeczek mocnego espresso)
3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu

Dodatkowo:
opakowanie ciasteczek amaretti
biała czekolada
kakao
czekoladowe ziarenka kawy

Sposób wykonania:
Spód blaszki wyłożyć herbatnikami. Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać kawę i alkohol.

Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy (ja piekłam w prostokątnej blaszce). W masie poukładać ciasteczka amaretti –  będą uparcie próbowały wypływać na powierzchnię  

Piec około 50 minut w temperaturze 180oC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, po wystudzeniu można posmarować białą czekoladą, ozdobić ciasteczkami amaretti, ziarenkami kawy i obsypać niewielką ilością kakao (zanim biała czekolada zastygnie). Najlepiej wstawić na noc do lodówki.

Smacznego!

 

Sernik tiramisu

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *