Deser migdałowo malinowy

Co prawda najbardziej przyswajalna dla mnie forma spożywania malin, to ta bezpośrednio z koszyczka, ewentualnie z myciem – ale to tylko wtedy kiedy uda mi się je donieść do domu. Jednak, tym razem wylądowały jako składnik niedzielnego deseru. Deser tylko dla tych którzy uwielbiają dużo słodkości.

Deser migdałowo malinowy

Składniki na 5 porcji:
pół opakowania ciasteczek amaretti
paczka migdałów – nie obieranych, w całości
pół kilograma serka mascarpone
1 mały jogurt naturalny
dwie szklanki malin

Sposób wykonania:
Migdały pokroić w grube kawałki i przez 5 minut uprażyć na suchej patelni. Mascarpone zmieszać z kilkoma łyżkami syropu klonowego (można dodać cukier puder zamiast syropu, ale zniknie aromat lekko przypalonego cukru).
Ciasteczka amaretti poukładać na dnie. Wyłożyć na nie część serka, wysypać maliny i ponownie nałożyć porcję mascarpone. Ozdobić malinami, ciasteczkiem, posypać migdałami.

Smacznego!

 

Deser migdałowo malinowy

Moja propozycja w akcji Na zdrowie! na maliny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *