Prawie Baileys czyli Likier Krówkowy

Przepis przede wszystkim dla fanów klasycznego „mordoklejka”. Bardzo podobny do przepisu kokosowego, jednak przez większość osób uznany za smaczniejszy. Ma bardziej wyrazisty smak. Każdy, kto spróbuje obu  wmawia mi, że w krówkowym jest więcej alkoholu. Oczywiście jest to nie prawda, ponieważ proporcje są identyczne, ale chyba przestanę wyprowadzać wszystkich z błędu, bo po co?  🙂

 

Likier krówkowy

Składniki:
200 ml spirytusu
200 ml mleka skondensowanego – niesłodzonego
3 łyżeczki kawy – najlepiej z ekspresu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml Dulce de leche – Można użyć mleka skondensowanego słodzonego w puszce, gotowanego przez 3 godziny. Ja ze względu na to, że gaz czerpię z butli, używam dostępnej na rynku masy kajmakowej. W zależności od tego, jaką się wybierze (od klasycznej, przez kakaową do orzechowej), likier może przybierać różne smaki.

Sposób wykonania:
Masę krówkową zmiksować z mlekiem. Dodać kawę ekstrakt waniliowy i cienką strużką dolewać spirytus.
Przelać do butelki –  tak jak przy kokosowym, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek „do spróbowania”.

Można też przelać do trzech „ćwiartek”, ale do posmakowania nic nie zostanie.

Wyśmienity do lodów. Również polecam jako prezent – oczywiście we własnoręcznie ozdobionej butelce.!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *