Przepis przede wszystkim dla fanów klasycznego „mordoklejka”. Bardzo podobny do przepisu kokosowego, jednak przez większość osób uznany za smaczniejszy. Ma bardziej wyrazisty smak. Każdy, kto spróbuje obu wmawia mi, że w krówkowym jest więcej alkoholu. Oczywiście jest to nie prawda, ponieważ proporcje są identyczne, ale chyba przestanę wyprowadzać wszystkich z błędu, bo po co? 🙂
Składniki:
200 ml spirytusu
200 ml mleka skondensowanego – niesłodzonego
3 łyżeczki kawy – najlepiej z ekspresu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml Dulce de leche – Można użyć mleka skondensowanego słodzonego w puszce, gotowanego przez 3 godziny. Ja ze względu na to, że gaz czerpię z butli, używam dostępnej na rynku masy kajmakowej. W zależności od tego, jaką się wybierze (od klasycznej, przez kakaową do orzechowej), likier może przybierać różne smaki.
Sposób wykonania:
Masę krówkową zmiksować z mlekiem. Dodać kawę ekstrakt waniliowy i cienką strużką dolewać spirytus.
Przelać do butelki – tak jak przy kokosowym, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek „do spróbowania”.
Można też przelać do trzech „ćwiartek”, ale do posmakowania nic nie zostanie.
Wyśmienity do lodów. Również polecam jako prezent – oczywiście we własnoręcznie ozdobionej butelce.!
Smacznego!