Sernik wiśniowy z czekoladą i migdałami, Międzynarodowy Dzień Sernika i 5 urodziny bloga

Tradycją się już staje, że zapominam o urodzinach bloga. 3 tygodnie temu, minęło pięć lat jak rozpoczęłam przygodę z blogowaniem. Z pewnych powodów w tamtym czasie, bardziej mogłam poświęcić się pieczeniu ciast i przygotowaniu smakołyków. Teraz, jestem wciąż w niedoczasie. Rachunek sumienia pokazuje w tym roku zaledwie 10 wpisów (to koniecznie musi się zmienić 🙂 Ponieważ dziś jest Międzynarodowy Dzień Sernika, zamiast rocznicowego tortu zapraszam na sernik wiśniowy z czekoladą!

Składniki spód:
200g herbatników
0,5 kostki masła
2 łyżeczki kakao

Składniki na masę serowa:
1 kg sera kubełkowego
300g twarogu
4 jajka
200g cukru
100g masła
2 budynie waniliowe
 
Dodatkowo:
szklanka wiśni,
polewa czekoladowa
płatki migdałów

Sposób wykonania:
Herbatniki zmielić i zmiksować malakserem z masłem i dodać kakao. Otrzymaną masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ucisnąć.

Ser i pozostałe składniki zmiksować malakserem. Wmieszać wydrylowane wiśnie. Wyłożyć na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzać do 180oC i piec sernik ok. 1 godz. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Po przestudzeniu ozdobić polewą czekoladowa, ozdobić migdałami i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *