Mufinki drożdżowe z truskawkami

Kolejne podejście do drożdżowych mufinek. Tym razem przepis Dorotus  (za którą cytuję), na mufinki drożdżowe z truskawkami. Wyszły bardzo puszyste, pachnące z truskawkowym środkiem i chrupiąca kruszonką. W oryginale z przepisu wychodzi 10 sztuk. Ja zrobiłam mufinki z podwójnej porcji, a z tego co zostało zrobiłam jeszcze parę okrągłych drożdżówek.

Składniki na ciasto drożdżowe:
230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
125 ml mleka (pół szklanki)
2 duże żółtka
50 g cukru
50 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Ponadto:
10 truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Sposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować formę do muffinek – gniazda wysmarować masłem i oprószyć mąką (ja pominęłam ten krok i użyłam papilotek); nadmiar mąki strzepać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 – 40 minut). Po wyrośnięciu babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 – 23 minuty.  Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.

Kruszonka:
50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru

W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę mąki więcej. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *