Mazurek migdałowy z czekoladowym kajmakiem

Kajmakowych mazurków nigdy za wiele, ale to nie znaczy, że każdy nie może być inny. Tym razem migdałowy na kajmaku o smaku czekoladowym 🙂

mazurek migdałowy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 puszka  czekoladowej masy kajmakowej (0,5 kg)
migdały

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić dookoła całymi i zmielonymi migdałami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *