Ostatnio upiekłam do pracy ciasto, mocno inspirowane tym przepisem ale z drobnymi modyfikacjami. Ponieważ niektórym posmakowało wrzucam przepis i zachęcam do wypróbowania. Jest bardzo proste, szybkie i smaczne. Rośnie puchate, pięknie pachnie a smakuje najlepiej jeszcze ciepłe. Kruszonka dodaje mu wyjątkowego maślanego aromatu i przyjemnie chrupie. Polecam!
Składniki
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki owocowej maślanki (może być jogurt)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2szklanki otrąb
1/2szklanki kokosu
dodatkowo:
2 nektaryny
Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru
Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami. Jajka zmiksować z cukrem w mikserze, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać, dołożyć owoce, mieszać. Przełożyć do formy . Piec ok.35 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!