Urocze zawijaski, wypełnią zapachem drożdżowego ciasta cały dom. Najlepsze do niedzielnej popołudniowej kawki 😉 Polecam!
Składniki:
50 dkg mąki
4 dkg drożdży
1 szklanka mleka
10 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka
Masa serowa:
40 dkg białego sera
1 budyń waniliowy
10 dgk cukru
2 jajka
3 łyżki oleju
Dodatkowo 1 roztrzepane jajko do smarowania
Sposób wykonania:
Masa serowa:
Ser przełożyć do miski i ugniatać widelcem, dodawać wszystkie składniki i starannie mieszać (najlepiej dalej ugniatając widelcem). Użycie miksera, albo twarogu mielonego spowoduje że masa będzie rzadsza i będzie wyciekać.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić. Mleko wlać do roztopionego masła. Mąkę wyspać do dużej miski, dodać sól. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem i masłem, wlać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto starannie wyrobić aż będzie odchodzić od miski i od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość podzielić na dwie części i wałkować każdą na prostokąt , około 7 mm grubości (można od razu całość, ale tak jest łatwiej). Na każdej części rozsmarować połowę masy serowej zawijać wdłuż dłuższego boku „jak dywan”. Ostrym nożem odkrawać 3 cm kromki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przekrojem do góry, można lekko spłaszczyć. Boki i górę posmarować białkiem. Odstawić żeby lekko podrosły i piec około 25 minut w temperaturze 170oC.
Smacznego!