W poszukiwaniu czegoś innego niż kruche i kajmak, wpadłam na pomysł mazurka sezamowego. Ciasto z dodatkiem ziaren sezamu, pokryte domowym Tahini z dodatkiem miodu – niebo w gębie 🙂 Polecam!
Składniki na ciasto:
300g mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu
Składniki pozostałe:
200 g ziaren sezamu
oliwa
kilka łyżek miodu
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (użyłam malaksera). Wywałkować cienki placek, przyciąć do wielkości foremki, ozdobić brzegi układając drobne elementy z pozostałego ciasta. Wszystkie elementy posmarować białkiem przed przyklejeniem, a następnie posmarować też całość. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Wystudzić.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, wystudzić. Następnie zmielić w malakserze i dodawać oliwy, dodać miód. Pasta powinna być lepiąca ale zwarta (nie tak lejąca jak zwykłe tahini – żeby nie spłynęła z mazurka). Powstałą pastę rozsmarować na mazurku, ozdobić.
Smacznego!