Tarta z czerwoną i amerykańską borówką

Czyżby znowu tarta z owocami i budyniem? Taaaak! Borówkowy smak późnego lata, na kruchej tarcie, oczywiście z dodatkiem budyniu. Wygląda chyba apetycznie, a jak smakuje? Trzeba spróbować 😉

Tarta z czerwoną i amerykańską borówką

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

1 żółta galaretka

Dodatkowo:  po niecałej szklance borówek czerwonych  i amerykańskich

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (jak zwykle pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać borówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1/3 wody. Posmarować delikatnie galaretką owoce przy pomocy pędzelka.
Schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *