Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadają jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka dodaje urody. Polecam!
Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru
Dodatkowo:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24×28 cm). Podpiec na jasny kolor w temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na podpieczonym cieście. Kruszonkę zagnieść, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.
Smacznego!