Na pytanie co upiec znowu padła ta sama odpowiedź: tartę z owocami i budyniem 🙂 No to tym razem dla urozmaicenia będzie na kakaowym spodzie 🙂 Pięknie się komponuje z jasnym budyniem i kolorowymi leśnymi skarbami 😉 Warto zagnieść podwójną porcję ciasta i z części wyczarować równie urokliwe małe tartaletki 😉 Bardzo polecam!
Składniki:
30 dkg mąki
2 łyżki kakao
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka
Dodatkowo: około dwie szklanki malin i czarnych jagód
Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać maliny i jagody.
Smacznego!