Ciasto porzeczkowe z pianką

Bardzo lubię kruche ciasto z mocno kwaśnym dodatkiem. Czarna porzeczka pasuje mi idealnie, szczególnie kiedy w pieczeniu „samodzielnie” zamienia się w dżemik. Wszystko razem przykryte waniliową pianką jest pyszne. Ciasto u nas znika kiedy jest jeszcze gorące. Można się poparzyć, ale warto 🙂 Polecam!

Ciasto porzeczkowe z pianką:

Składniki na ciasto:

40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

30 dkg obranych czarnych porzeczek

4 białka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

 
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.

Białka ubić z solą na sztywno, dosypywać po trochu  cukier i budyń. Na podpieczone ciasto wysypać porzeczki i wyłożyć pianę. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut.

Smacznego!

Ciasto porzeczkowe z pianką:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *