Wielką zaletą muffinek jest to, że nawet najprostszy, podstawowy przepis dzięki sezonowym dodatkom i naszemu „widzimisię” okazuje się pysznym smakołykiem. Dzisiaj przyszła kolej na czarne porzeczki. Te owoce wspaniale spisują się w każdym cieście. Polecam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju
Szklanka obranych czarnych porzeczek
Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”
Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać czarne porzeczki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.