Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Klasyczne ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, najlepsze na pierwsze gorące dni maja. Fantastycznie orzeźwia podane  prosto z lodówki a dodatkowo nic tak nie cieszy jak pierwsze truskawki  🙂

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
2,5 szklanki mleka
2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła

Dodatkowo:
2 czerwone galaretki

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24×28 cm).

Ugotować  mleko, dodać rozmieszany  z zimnym mlekiem budyń  i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Wyłożyć krem na wystudzony biszkopt, układać połówki truskawek. Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i  zalać tężejącą galaretką ciasto.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!    

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *