Tort makowy z kremem z białej czekolady

„Większosć inspiracji pochodzi z desperacji” – to moje hasło na dziś, a w zasadzie na wczoraj. Miał być tort, piękny jak z obrazka a w zasadzie jak ze zdjęcia u Dorotus. Oczywiście zabrałam się za niego, jak zwykle nie czytając komentarzy. Jak większość z komentujących, zostałam wczoraj z 3 pięknymi biszkoptami i miską czegoś co wyglądało jak twaróg a miało być kremem. Grudkowatą masę schłodziłam i zmiksowałam w malakserze, a całość oblałam jeszcze białą czekoladą żeby ukryć niedoskonałości. Na pocieszenie jeszcze trochę groszków i kwiatów do ozdoby i ostatecznie chyba nadaje się na dzisiejsze święto 🙂 Przepis cytuję za Dorotus ale ostrzegam – z tą śmietaną to może być różnie. Dorotus robiła w foremce o średnicy 23cm, ja zwiększyłam sobie podane składniki o 1/3 robiąc w 26.

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na blaty:

    5 jajek
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mielonych migdałów
    12 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na poncz:

    pół szklanki wody
    3 łyżki rumu

Składniki na masę z białej czekolady:

    30 dag białej czekolady
    400 ml śmietany kremówki

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *