Cytrynowe babeczki

Moje ulubione babkowe ciasto cytrynowe, w nowej miniaturowej odsłonie. Babeczki wychodzą śliczne, wcale nie takie malutkie – powiedziałabym że takie na konkretnych parę kęsów. Jedyna ich wadą (chociaż aż dziwnie nazywać mi to wadą 😉 jest to, że bardzo mocno wyrastają (trochę z „górką” którą potem musiałam ścinać, żeby babeczka równo stała). Polecam !

Cytrynowe babeczki

Składniki:
1 kostka miękkiego masła
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Foremkę na babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem, miksując dodawać na przemian po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wyłożyć ciasto do foremki na babki. Piec około 1/2 godz. w temperaturze 170oC.

Smacznego!

Cytrynowe babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *