Muffinki z ananasem

U Dorotus prezentują się bardzo wiosennie, u mnie ze względu na to, że w końcu zaczęła się zima, mają zimowe ubranka. Bardzo słodkie, mięciutkie nawet następnego dnia a posypka z migdałów i cukru nadaje im bardzo ciekawy aromat. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Muffinki z ananasem

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Dodatkowo na posypanie:
cukier demerara
płatki migdałowe

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut. Wystudzić.

Smacznego!

Muffinki z ananasem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *