Ucieramy tę babkę według swoich upodobań. Każdy ma swoją, z mniej lub bardziej kakaowym wzorkiem. Zasada jest jednak taka sama – ma być puchata, aromatyczna. Sam „marmurek” jest zwykle niespodzianką 😉 Smakuje najlepiej z filiżanką gorącej herbaty, niezastąpiona do podjadania kiedy choróbsko uziemi nas w domu.
Składniki
4 jajka
30 dkg mąki
20 dkg cukru
1 kostka miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat waniliowy
szczypta soli
Sposób wykonania:
Utrzeć masło z cukrem, aromat, dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Białka ubić z solą na sztywna pianę. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę i delikatnie wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach). 3/4 ciasta wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć łyżką na jasne ciasto. Piec 40-50 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!