Sernik z dynią z czekoladowym sosem

Planowałam go od zeszłego roku, a w tym roku do ostatniej chwili przyglądałam się tym, które pojawiały się na Waszych blogach. W końcu się za niego zabrałam. Jeszcze wczoraj, pewna byłam, że zdążę (do zakończenia dyniowej akcji którą zorganizowała Bea). W sumie to zdążyłam, tyle że kiedy on studził się przy uchylonych drzwiczkach, to z mojej chwilowej drzemki zrobiło się konkretne spanie. Ozdobiony, obfotografowany dopiero dzisiaj ale i tak jestem z niego dumna. A może dałoby się przymknąć oko na ten mały poślizg i podłączyć go do dyniowej akcji? 

Sernik z dynią z czekoladowym sosem

Składniki:
Spód:
2 szklanki zmielonych  kruchych ciastek
1 łyżeczka przyprawy korzennej
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
2 kg sera „wiaderkowego”
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 budynie waniliowe
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka musu z dyni

Sos czekoladowy:
2 białe czekolady
1 czekolada mleczna
1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła

Sposób wykonania:
Ciasteczka zmielić w malakserze, dodać przyprawę korzenna i miękkie masło. Mieszanka wylepić dno tortownicy i odstawić do lodówki. Około 30 dkg obranej i pokrojonej dyni wstawić na pół godziny do piekarnika (ok. 200oC). Po wystudzeniu zmiksować. Masło, cukier, żółtka zmiksować w malakserze, dodać ser, budyń oraz mus dyniowy. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli i delikatnie wmieszać drewniana łyżką do masy serowej. Całość wyłożyć na schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec około 1,5 godziny. Po pól godzinie pieczenia przykryć folią aluminiową. Kiedy środek sernika będzie sprężysty, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko, masło i starannie rozmieszać. Lekko przestudzić i polać sernik. Można dodatkowo ozdobić – ja wykorzystałam, słodkie, uśmiechnięte dyńki.

Smacznego!

Sernik z dynią z czekoladowym sosem

Przepis jest moją spóźnioną propozycją do Festiwalu Dyni 2011 który jak co roku zorganizowała Bea🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *