Nawet w leniwą i niezbyt udaną niedzielę jakieś ciasto musi być 😉 Tym razem takie z kategorii najprostszych, co wcale nie odbiera mu uroku! Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką. Bardzo smaczny i orzeźwiający. Pamiętam go z dzieciństwa, kiedy piekła go moja Babcia. Oczywiście nie było w nim wtedy żurawiny, ale takie to były czasy 😉 Polecam!
Składniki
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 kg jabłek
garść świeżej żurawiny
2 galaretki owocowe
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24×28 cm), ponakłuwać widelcem. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na ciasto. Posypać żurawiną. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie zalać tężejącą galaretka i wstawić do lodówki.
Smacznego!