Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego, kruchego ciasta. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche, a delikatny krem budyniowy bardzo przyjemnie przełamuje kwaśny smak śliwek. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
20 dkg krupczatki
10 dkg mąki kukurydzianej
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
szklanka musli
krem:
szklanka mleka
1/2szklanki słodkiej śmietanki(30%)
1 budyń waniliowy
3 łyżki zimnego mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka
Dodatkowo: około 1 kg wydrylowanych i pokrojonych na połówki węgierek.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (27 cm) – dno i rant do połowy wysokości. Ciasto lekko podpiec – około 15 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć i ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
W rondelku zagotować mleko (1 szklanka) i śmietankę, dodać cukier. Budyń rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do gotującego mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, przykryć folią, aby nie robił się kożuch. Gdy lekko przestygnie dodawać po jednym żółtku i miksować na jednolitą masę. Od razu (będzie mocno ciepła) wylać na ciasto ze śliwkami, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Podawać po wystudzeniu.
Smacznego!