Sernik na zimno z jagodami

Trochę ostatnio zaniedbuję bloga i Was, więc wynagrodzę Wam to chociaż częstując wirtualnie pysznym sernikiem na zimno. Za oknem słonko znowu dopisuje, więc taki świeżo wyciągnięty z lodówki powinien smakować doskonale. Sezon na jagody dobiega końca więc szkoda zmarnować szansy na takie pyszności.

Sernik na zimno z jagodami

Składniki:
duża  paczka herbatników
1 ,5 sera dwukrotnie mielonego (wiaderkowy)
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki żelatyny
2/3 szklanki cukru pudru
aromat waniliowy
2 szklanki jagód

Sposób wykonania:
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Dno foremki wyłożyć folia aluminiową, a następnie ułożyć herbatniki. Ser zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i lekko ostudzona dodać do masy serowej. Starannie wymieszać. 2/3 masy wyłożyć do formy z odpinanymi bokami (25×25 cm) i wstawić do lodówki. Do pozostałej masy wsypać połowę jagód, wymieszać i wyłożyć na poprzednia masę. Na górę rozsypać pozostałe jagody i delikatnie wylać tężejąca galaretkę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! 

Sernik na zimno z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *